DanceMasters – ultimele pregătiri, ultimele emoții

Andrei Ceauru • Distracție

DanceMasters – ultimele pregătiri, ultimele emoții Ce înseamnă pregătirea unui eveniment competițional de talia DanceMasters? Anul acesta Organizatorii au început din septembrie, pentru ca publicul să aibă, pentru a 14-a ediție, un regal de competiții de dans la secțiunile standard (vals lent, tango, vals vienez, slow fox, quick step) și latino (samba, cha cha, rumba, paso doble, jive).

Pe categorii de vârstă, pe clase, în trei zile întregi de concursuri, în fața a 50 de arbitri din 15 țări, DanceMasters atrage peste 1500 de dansatori din 20 de țări, uneori dansându-se chiar și pe 2 ringuri în paralel. DanceMasters este cea mai importantă competiție internațională de dans sportiv din țară și dintre cele mai bine poziționate internațional, reunind anul acesta 6 concursuri cu licență WDSF World Open (WDSF- Federația Mondială de Dans Sportiv) și 8 cu licență WDSF International Open; un eveniment sportiv cu 520 de premii.

Care sunt ultimele pregătiri? Începând de joi, 9 martie, se montează parchetul, se pregătește Sala, sunt întâmpinați dansatorii și arbitrii ce sosesc aproape cu fiecare cursă la Otopeni; arbitrii își primesc mapele cu programul de arbitraj care înseamnă până la 12 ore în Sală. Sportivii mai tineri, sub ochii antrenorilor, repetă părți din combinații iar și iar, își potrivesc splendidele costume, rochii foșnitoare, fracuri, își aranjează coafurile, încep să strălucească…

Sâmbătă 11 și duminică 12 martie se dansează începând cu orele 9 și până la miezul nopții. Galele, în care se luptă cei mai buni din lume în semifinale și finale, încep la 19.30. În pauzele dintre categorii organizatorii au pregătit, pentru a încânta și răsplăti publicul, show-uri și momentul de dans al publicului.

Vineri sunt concursuri dedicate începătorilor - precompetiționalele și competiții naționale, sunt mulți copii și părinți și bunici atrași de explozia de bucurie și lacrimile de îndârjire sportivă ale micilor dansatori, păpuși perfecte.

Început ca o competiție sportivă care aducea în Sala Polivalentă doar lumea specializată a susținătorilor și pasionaților, cum aduc majoritatea competițiilor de dans sportiv, DanceMasters a devenit în ultimii ani un fenomen internațional ce se bucură de prezența și emoțiile a zeci de mii de spectatori, atât în Sală cât și la TV. Eleganța dansurilor standard, scânteile ce sar la latino, vibrația din mușchi ce rafinează fiecare mișcare până la a reproduce muzica în perfecțiune, animă în Sală un public minunat de care dansatorii sunt îndrăgostiți. Dansatori veniți din cele patru colțuri ale lumii ne-au lăudat căldura publicului bucureștean, devenit în ultimii ani foarte bun cunoscător al fenomenului dansului sportiv.

Ca element inedit, organizatorii s-au gândit să ofere iubitorilor de dans fără carnet de dansator ocazia să danseze într-o competiție de un dans: vals vienez. Momentul va fi dedicat lui Titus Munteanu, o personalitate a televiziunii și un adevarat susținător al dansului sportiv din țara noastră (al cărui Vicepreședinte de Onoare a fost).

Este emoționant cum dansatorii români, până și cei mai mici, de 6-9 ani, simt atracția ringului DanceMasters, considerând un titlu sau chiar numai participarea la DanceMasters ca emblematice pentru devenirea lor în dans. Dansatorii români sunt pregătiți pentru că vin după perioada de antrenamente intense ce precede anual Campionatul Național (organizat, tradițional, în primul weekend din martie). Ne bucurăm să vedem cum tot mai multe perechi românești urcă în clasamentul internațional.

În lume, dansul sportiv s-a așezat după anii celui de-al Doilea Război Mondial. La noi a început timid, și oarecum clandestin, la sfârșitul anilor ‘80, iar Federația Națională s-a creat în 1991.

Biletele se găsesc prin rețeaua Eventim. Sunt valabile întreaga zi, cu multiple intrări, iar copiii beneficiază de reducere. Pentru cei ce vor să vadă în cel mai mic detaliu sunt în vânzare și locuri la mesele din jurul ringului, care beneficiază de statut VIP.

Începe primăvara cu DanceMasters!