Atestat de libera practica pentru studentii psihologi

Mariuca Asavoaie • Facultate

Atestat de libera practica pentru studentii psihologi

Foarte multi studenti care au terminat Facultatea de Psihologie de la diverse universitati au o mare nelamurire: cum se obtine atestatul de libera practica? Trebuie sa se stie, in primul rand, faptul ca un psiholog nu poate sa practice psihologia fara a avea acest act. In lipsa lui tanarul este doar absolvent de psihologie.

Facultatile de Psihologie si Stiinte ale Educatiei pot induce in eroare absolventii, mai ales daca acestia nu stiu care sunt oportunitatile aduse de o anumita specializare. Atestatul de libera practica se elibereaza doar absolventilor de Psihologie, nu si a celor de Pedagogie sau de Psihopedagogie Speciala. Daca un absolvent de Pedagogie sau PPS doreste sa poata profesa in psihologie, acesta trebuie sa faca specializarea de Psihologie si sa isi dea Licenta. Oricum, multe dintre obiectele care se vor studia la Psihologie se vor echivala cu cele deja studiate, astfel incat noua facultate va dura doar un an sau de un an si jumatate, in functie de anul in care ati absolvit prima facultate.

Acest atestat se elibereaza de catre Colegiul Psihologilor din Romania. Pentru inceput, absolventul de psihologie trebuie sa depuna un dosar la Colegiu, iar, in urma procesarii sale, va fi programat pentru un interviu.

Specialistii din Colegiu vor avea in vedere experienta si competentele profesionale ale candidatului, acesta trebuind, in primul rand, sa cunoasca tehnicile de lucru pe care le va aplica in momentul profesarii. De asemenea, el trebuie sa stie drepturile, obligatiile si interdictiile sale, dar si pe cele ale pacientilor sai. Este foarte important sa se cunoasca si sanctiunile care se aplica unui psiholog, in cazul in care trebuie luate masuri disciplinare. Nu in ultimul rand, trebuie sa cunoasca modul de organizare si atributiile Colegiului Psihologilor din Romania, atat pentru sine, dar si pentru a putea instrui eficient viitorii doritori.

Ca bibliografie, pentru a putea trece cu succes peste interviul de la Colegiul Psihologilor, mentionam Legea cu numarul 213, din 27 mai 2004, privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de libera practica, infiintarea, organizarea si functionarea Colegiului Psihologilor din Romania, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, numarul 492, din 1 iunie 2004, si Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 213/2004, aprobate prin Hotararea Guvernamentala cu numarul 788, din 14 iulie 2005, publicata in Monitorul Oficial , Partea I, numarul 721, din 09 august 2005.

Meseria de psiholog este foarte frumoasa, mai ales daca exista tragere de inima, oferind satisfactii multiple, dar si posibilitatea de a lucra cu diferite tipuri de oameni. In orice caz, contrar credintelor studentilor, dreptul de libera practica nu se ia pe pile si va va deschide un numar infinit de usi.