Cum sa incepi noul an universitar cu un spirit de invingator

Andrei Ceauru • Facultate

Cum sa incepi noul an universitar cu un spirit de invingator

Toamna se apropie cu pasi repezi si o data cu ea si inceperea noului an universitar. Majoritatea studentilor au  in acel moment tendinta de a incepe noul an cu unele rezolutii – « In acest an voi invata mai bine, ma voi pune serios pe treaba sau voi munci mai mult ca niciodata”. Iti suna cumva cunoscut?

Din nefericire insa, lucrurile se petrec repede sau foarte repede inca din primele saptamani si dupa un timp uiti sau iti dai seamna ca nu prea ai cum sa le respecti. Iti venim in ajutor cu cateva sfaturi.

Arunca un ochi peste programele de curs. Si asta pentru a-ti face o idee cu privire la ceea ce te asteapta si pentru a te situa cat mai bine intreg anul printre cei mai buni studenti.

Nu lua in seama ideile preconcepute. Nu lasa pe nimeni sa iti spuna – acest curs este usor, celalalt este dificil... acest lucru nu se potriveste tuturor. Notiunea de facilitate sau nu este foarte subiectiva. In functie de cunostintele tale, vei putea considera un curs ca fiind dificil sau nu, in timp ce un alt coleg poate avea o parere diferita.

Sa nu cazi in iluzia facilitatii. Primele zile ale anului universitar sunt cel mai adesea mai relaxate, nu ai mult de citit sau de lucru... Nu trebuie deci sa te obisnuiesti cu un astfel de ritm si sa fii energic inca de la inceput.

Fixeaza-ti unele obiective clare si precise. Daca nu stii de la inceput care iti sunt dorintele sau obiectivele nu vei sti pe ce drum sa iei. Spune-ti urmatoarele: « vreau sa iau bursa de merit » sau « vreau sa iau licenta cu nota cea mai mare ».

Trebuie sa fii pasionat de ceea ce studiezi. Este esential sa ai un interes cat mai ridicat pentru domeniul tau de studiu.

Da ce e mai bun din tine. Daca pe perioada verii ai inceput sa lucrezi, trebuie sa gasesti un bun echilibru intre orarul de la facultate, timp liber si munca.

Daca esti genul care este distras destul de usor, incearca sa minimizezi cat mai mult sursele de distractie pentru a ramane concentrat asupra studiilor. Trebuie sa iti amintesti mereu cine esti, de ce ai ales acea facultate si ceea ce vrei sa faci pe mai departe.

Nu incepe mult prea bine. Acest lucru poate fi paradoxal, dar este foarte adevarat. Daca vei debuta mult prea in forta, mult prea bine iti vei pierde energia incet dar sigur si in momentul sesiunii nu va fi usor pentru tine. Mentine un ritm de munca constant si moderat.

Toata lumea este diferita. Nu exista deci o strategie universala care sa iti spuna cum sa reusesti la facultate, chiar daca unele metode se pot aplica in cazul tuturor. Trebuie sa determini care iti sunt calitatatile si slabiciunile si sa gasesti modalitatea cea mai buna de a invata. Nu iti fie frica ca vei gresi, trebuie sa iti asumi anumite riscuri. Nu uita ca poti invata din greseli.