10 sfaturi pentru a aborda examenele cu seninatate

Andrei Ceauru • Studenție

10 sfaturi pentru a aborda examenele cu seninatate

Examenele se apropie cu pasi repezi si acest lucru te inspaimanta? Trebuie sa iti pastrezi calmul si increderea in tine. Nu este usor daca iti repeti mereu ca viitorul tau depinde de aceste examene.

Organizeaza perioadele de studiu. Pentru a studia cat mai eficient trebuie sa te organizezi. Fa o recapitulare a cunostintelor deja dobandite si defineste-ti prioritatile. Fa o planificare zilnica alternand materiile care iti plac si care nu. Incearca de asemenea sa respecti la maximum obiectivele pentru a nu ramane in urma.

Fa-ti fise. Pe masura ce inveti si recapitulezi, poti face anumite fise pentru cursuri. Aceasta metoda iti va permite sa rezumi programa si sa memorezi mai usor informatiile care sunt esentiale. Intr-o fisa corecta trebuie sa rezumi cursurile in maniera ta si sa le organizezi cu titluri si cu subtitluri. Foloseste-te si de markere de culoare pentru a gasi mai repede informatiile esentiale.

Cere sfaturi profesorilor. Daca unele cursuri sunt mult prea complexe si contin unele notiuni dificil de asimilat le poti cere ajutorul profesorilor. Acestia te pot ajuta si in cazul anumitor lacune. Un ajutor pretios care te va ajuta sa fii mai senin o data ce se apropie examenele.

Antreneaza-te pentru probele orale. Probele orale sunt cele care sunt cel mai adesea sursa de stres si de angoasa. Te poti antrena pentru asta singur, in fata unui coleg, a prietenilor sau in fata membrilor familiei. Simuleaza o proba orala si incearca sa citesti corect, sa ai o elocutine corecta si sa fii cat mai clar. Cu cat te vei antrena mai mult, cu atat te vei simti mai bine si iti vei stapani angoasele.

Invata in grup. Iata o modaliatate ideala de a te motiva si pentru a va ajuta unul pe altul. Daca nu ai inteles ceva un coleg iti poate explica si viceversa. Puteti fac si fisele de curs impreuna. In bune conditii invatatul in grup este foarte util si iti va permite sa fii mai increzator.

Invata in liniste. Sa inveti in fata televizorului, langa copii sau alte surse de zgomot va avea un efect negativ asupra calitatii procesului de invatare. Nu te vei putea concentra si asta va deveni o sursa de stres suplimentara.

Ai grija la alimentatie. Daca stai cateva ore bune si inveti in fiecare zi nu trebuie sa te hranesti cu sandwichuri sau cu dulciuri. Un mic dejun complet si mese echilibrate au un aport nutritional suficient pentru a fi in plina forma.

Dormi suficient. In perioada sesiunii, studentii au tendinta de a dormi foarte putin. Un somn de calitate este insa primordial pentru a recupera fortele si pentru a studia eficient.

Relaxeaza-te. Relaxarea este un factor extrem de important. Fa sport in mod regulat pentru a scapa de stresul acumulat pe perioada zilei. Fa si pauze in mod regulat.

Crede in tine. Daca esti increzator in fortele tale vei fi mult mai senin la probe. Sa fii sigur pe capacitatile tale si pe cunostintele tale este esential pentru a afrunta examenele ce vin.