Cum imi administrez bugetul?

Andrei Ceauru • Studenție

Cum imi administrez bugetul?

Nu este mereu foarte usor sa iti administrezi bugetul atunci cand esti student. Acest lucru se demonstreaza a fi cel mai adesea o adevarata provocare. Iata cateva reprere insa care te vor ajuta sa te organizezi mai bine si sa iti administrezi bugetul.

Lectia numarul 1- bugetul reprezinta balanta care contine pe de o parte  banii tai – salariu, bursa, bani de buzunar sau economii si cheltuielile tale pe de alta parte. Unele lucruri iti pot umfla banii din cont – este creditul sau altele sa il goleasca – debitul.

Cel mai bine ar fi insa sa incerci sa echilibrezi cele doua laturi ale balantei. Debitul tau nu ar trebui niciodata sa depaseasca creditul tau. In caz contrar, vei avea o problema.

Lectia numarul 2- cel mai bine ar fi sa stabilesti un plan previzional care sa contina cheltuielile tale pe mai multe luni. Ar fi bine sa nu cheltui toti banii castigati pe perioada verii in septiembrie.

Cele 6 tipuri de « cheltuieli » ale bugetului tau

  • cheltuielile indispensabile care cuprind alimentatia, chiria, hainele si transportul.
  • banii lichizi care reprezinta economiile tale dar pe care ii tii la dispozitia ta pentru orice cheltuieli neprevazute.
  • economiile pe termen lung sunt banii pe care ii depui la banca ca sa « faca puisori ». Acestia vor permite mai tarziu o cheltuiala mai mare- o masina sau o casa, etc.
  • investitiile pentru formare si educare. Sunt banii de care ai nevoie pentru platirea studiilor, pentru permisul de conducere sau sejurul lingvistic. Sunt o investitie deoarece pe termen lung iti vor conferi mai multa independenta si competente.
  • donatiile – sunt banii pe care ii poti oferi unor asociatii sau unor oameni aflati in dificultate.
  • cheltuielile pentru propria placere. Sunt importante pentru a petrece un timp placut alaturi de prieteni in oras, la cinematograf sau cu familia.

Ce tip de gestionar esti: greiere sau furnica?

Secretul unui buget bine administrat este urmatorul – are 4 actiuni – eu cheltui, eu investesc, eu dau si eu imi fac placere. Tu unde esti pe fiecare din acest planuri?

Cel mai important este sa fii cat mai organizat si sa iti faci cheltuielile in fiecare zi, cu previziuni macar pe 2 luni. Acest lucru te va face sa fii mult mai disciplinat in administarea banilor tai.

O alta idee buna ar fi sa tii o lista cu cheltuielile tale. Este solutia ideala daca ai tendinta sa cheltui banii pe care nu ii ai. Fa un tabel. Intr-o coloana veniturile, in alta cheltuielile. Vei vede foarte usor daca bugetul este echilibrat sau nu. Vei vedea si cat iti ramane pentru timpul liber si pentru iesiri.

Facturile si taxele trebuie sa fie platite la timp. Atunci cand te afli in dificultate le poti cere ajutorul parintilor.

Fii atent la cheltuieli. Cheltuielile trebuie sa fie rationalizate. Fa si economii la apa, la incalzire, la benzina, etc. Facturile pot fi reduse daca urmaresti consumul.

Gestionarea bugetului zilnic poate fi extrem de usoara atat timp cat tii cont de cateva sfaturi.