8 sfaturi pentru un CV eficient si concis

Andrei Ceauru • Carieră

8 sfaturi pentru un CV eficient si concis

CV-ul tau reprezinta modalitatea prin care comunici informatii despre tine. Este vorba despre cea mai buna oportunitate de a fac o buna impresie. Este cartea ta de vizita si de asemenea si un argument pentru vanzare care trebuie sa il incite pe recrutor sa isi doreasca cu adevarat sa te cunoasca.

In acest articol vei gasi cateva sfaturi pentru ca CV-ul tau sa fie unul cat mai eficient si concis.

Evita sa repeti mereu aceleasi informatii. Ai asigurat in trecut acelasi misiuni sau sarcini pentru mai multi angajatori? Mai degraba decat sa repeti care au fost campurile tale de responsabilitati, precizeaza mai bine reusitele tale in fiecare slujba.

Elimina experienta mult prea veche. Cei care angajeaza se intereseaza in special de experientele cele mai recente. Acestea iti vor permite foarte repede sa fii rapid operational in misiunea propusa. Daca experienta mai veche are legatura cu postul pe care il vizezi, aminteste-o fara sa intri insa in prea multe detalii.

Focalizeaza-te asupra informatiilor esentiale. Evita pe cat posibil, traditionala listare a hobby-urilor tale, a datei de nastere sau a starii civile. Nu este necesar nici sa precizezi ca stii sa folosesti Wordul sau Internetul. Si asta deorece recrutorii pleaca de la premiza ca acestea reprezinta niste competente dobandite de multa lumea deja de la o vreme incoace.

Nu detalia prea mult continutul misiunilor si responsabilitatilor. Intr-un paragraf scurt pune in evidenta sarcinile indeplinie in legatura cu cele care iti vor fi cerute daca postul iti va fi incredintat. Cateva cifre pot spune mai mult decat niste fraze foarte lungi.

Scrisorile de recomandare. Este inutil sa precizezi ca esti la dispoziatia recrutorului daca el isi va dori totusi scrisori de recomandare. Daca are nevoie de ele le va cere. Si la ora webului 2.0 este foarte usor sa intre sa caute informatii despre tine, despre istoricul tau profesonal sau sau intre in contact cu fostii colegi sau sefi pentru a face o mica ancheta.

Foloseste-te de un stil telegrafic. Elimina pronumele personale, minimalizeaza folosirea articolelor atunci cand redactezi un CV.

Sterge cuvintele inutile. Alunga frazele sau cuvintele care sunt in plus care ocupa spatiu dar care nu spun prea multe despre tine si sarcinile tale.

Privilegiaza informatiile in legatura cu obiectivul tau principal. Este foarte important pentru cazul profilurilor atipice sau pentru profesionistii care si-au schimbat in mod regulat functia sau sectorul de activitate. Trebuie sa te concentrezi insa cel mai mult asupra competentelor care sunt transferabile.

Alte cateva sfaturi. Limiteaza-te la 2, 3 pagini. Un alt sfat important – nu minti niciodata in CV deoarece adevarul iese mereu la suprafata. Documentul tau trebuie sa fie cat mai clar si atractiv din punct de vedere vizual. Atentie la greselile de ortografie si la constructia frazelor. Trebuie sa ai grija ca CV-ul tau sa aiba un fir conductor, ca frazele si informatiile sa fie logice, coerente si succinte. Poti folosi diferite culori si caractere deoarece acestea favorizeaza lizibilitatea. Nu abuza insa de ele. Daca atasezi fotografia vezi sa fie cu stil.