Cum imi aleg universitatea?

Anca Patcas • Admitere

Cum imi aleg universitatea?

Dupa ce ti-ai ales domeniul de studii, este fundamental sa iti gasesti si universitatea care ti se potriveste cel mai bine, universitatea in care te imaginezi invatand in anii ce vin.

Universitatea pe care o alegi poate influenta viata ta pe numeroase planuri. De aceea este foarte important sa petreci mult timp sa evaluezi si sa compari universitatile pentru a sti care institutie se adapteaza cel mai bine profilului tau. Este vorba deci aici despre o alegere foarte personala.

Iata un mic ghid care iti vine in ajutor pentru a alege universitatea ideala, oriunde in lume.

Stabileste-ti prioritatile. Fa o lista cu lucrurile care ti se par tie importante la o universitate. De exemplu: orasul in care se afla, viata sa nocturna, centrele sale de interes…Trebuie sa tii cont si de locurile de cazare sau de serviciile pe care le ofera. La ce te-ai gandit? Vrei sa stai la camin? Vrei sa stai singur sau cu niste colegi? Vrei sa studiezi in orasul de origine sau in apropiere, in tara sau in strainatate?

Decizia ta tine si de alegerea cursurilor si de calitatea predarii. Studiaza bine oferta si decide care raspunde mai bine asteptarilor tale in materie de cursuri. Aminsteste-ti un lucru- este locul unde vei petrece poate mai mult de trei ani si vei vrea sa fii satisfacut pe toate planurile. Ai dreptul sa fii deci putin mai mult exigent.

Fa o alegere potrivita. In mod curios, alegerea unei universitati poate semana cu cautarea unui partener pe un site de matrimoniale. Odata ce ai determinat calitatile pe care le astepti de la o universitate si stii unde vrei sa mergi, du-te pe Google si incepe cautarile. Cu cat esti mai informat, cu atat mai bine.

In cautarea destinului… Daca este posibil si daca universitatea organizeaza du-te la Ziua Portilor Deschise. Asa vei putea incepe selectia universitatilor. Datele ar trebui sa fie gasite pe site-ul lor Web. Daca poti, asista la vizitarea campusului, a salilor de curs sau a dotarilor. Este si ocazia ideala de a vedea daca atmosfera iti place. Te vezi invatand sau nu aici? Te simti ca la tine acasa atunci cand te plimbi prin campus?

Ziua Portilor Deschise este si ocazia ideala de a intalni alti studenti care viziteaza universitatea in acelasi timp cu tine, cu care poate peste cateva luni vei sarbatori. Cine stie? Cu aceasta ocazie poti studia putin si imprejurimile sau cartierul.

Alte criterii de tinut cont: costul taxelor, al admiterii, criteriile de admitere. O alegere in functie de renume sau de clasament este si aceasta posibila. Dar nu este de ajuns renumele sau celebritatea. Poate ca nu iti va conveni. Din acest motiv, vizitarea tuturor universitatilor de pe lista este extrem de importanta.

Cultura fiecarei universitati este un criteriu la fel de important. Chiar daca programele te intereseaza dar cultura nu ti se potriveste, nu vei face o alegere inspirata.

Sfatul cel mai inspirat- viziteaza universitatea care te atrage cel mai mult si discuta eventual si cu rectorul. Daca este prea departe, poti studia si site-ul.