500.000 euro – fond de burse la RIUF pentru tinerii romani care aleg sa studieze în strainatate

Andrei Ceauru • Burse

500.000 euro – fond de burse la RIUF pentru tinerii romani care aleg sa studieze în strainatate

Taxele de scolarizare si bursele pe care le-ar putea accesa un student romaan reprezinta doua informatii care influenteaza puternic decizia de a pleca la studii în strainatate. În timp ce în Germania si Danemarca taxele de scolarizare sunt zero, Marea Britanie si Olanda reprezinta doua destinatii cu provocari financiare mai mari la o prima vedere însa romaanii beneficiaza de ajutor guvernamental pentru a-si acoperi taxele de scolarizare. Bursele pot fi un ajutor financiar important dar pentru a le accesa e nevoie ca tinerii sa aiba rezultate academice bune sau sa îndeplineasca anumite criterii sociale.

RIUF, Romanian International University Fair, este locul în care se întalnesc, pentru al zecelea an consecutiv, elevii si studentii romani si reprezentantii universitatilor internationale. Universitati din Marea Britanie, Danemarca, Olanda, Elvetia, Germania, Franta, Italia, Norvegia, Elvetia si chiar Arabia Saudita vin în Romania în mai putin de doua saptamani pentru a recruta studenti, iar unele dintre ele ofera burse cu valori considerabile. Institutiile de învatamant din cele peste 16 tari participante la RIUF pun la dispozitia studentilor internationali un fond de burse care depaseste 500.000 EUR. 

Evenimentul va avea loc pe 15 – 16 martie la Bucuresti la Sala Palatului, 18 martie la Cluj-Napoca la Casa de Cultura a Studentilor si pe 20 martie la Iasi la Congress Hall Palas, iar participarea se face pe baza înscrierii pe www.riuf.ro.

Înainte de burse, tinerii trebuie sa se preocupe de taxa de scolarizare

                Unul dintre cele mai întalnite mituri este cel conform caruia sa studiezi în strainatate este foarte costisitor astfel încaat informatia privitoare la cuantumul taxei de scolarizare este printre primele cerute de elevi si studenti.

În Marea Britanie taxele de scolarizare pentru programe de licenta, care pot ajunge la 9.000 £, sunt acoperite pentru cetatenii UE de guvernul britanic, iar procedura de returnare a banilor le permite beneficiarilor sa ramburseze împrumutul pe o durata de paana la 30 de ani. Acesta este unul dintre motivele pentru care Marea Britanie este în continuare cea mai dorita destinatie de studiu pentru romaani.

În Danemarca, Belgia, Germania si Suedia taxele de scolarizare pentru studii de licenta sunt zero. Viitorii studenti si parintii acestora trebuie însa sa se preocupe de costurile de trai (transport, mese, cazare etc). Nu putini sunt romanii care aleg sa lucreze part-time pentru a-si acoperi o mare parte din costurile lunare. Mai mult decat atat, în Danemarca si Olanda studentii care lucreaza primesc si o bursa în valoare de 600 EUR, respectiv 250 EUR, din partea guvernului. Aceasta este o bursa oferita cetatenilor UE de care beneficiaza de la 1 ianuarie 2014 si studentii romani. Pentru a o putea accesa tinerii trebuie sa demonstreze ca lucreaza între 10 si 12 ore pe saptamana. Astfel veniturile unui roman care studiaza în Danemarca pot depasi 1.400 EUR pe luna, 800 EUR fiind un salariu minim pentru un job part-time.

Cine poate sa obtina o bursa?  

Exista doua tipuri principale de burse pe care universitatile din strainatate le ofera: sociale si  de merit. Modalitatea de acordare a acestora difera de la o universitate la alta. În Marea Britanie exista universitati care acorda burse pe criteriul nationalitatii si în functie de rezultatele academice, pe cand în Olanda si Danemarca bursa pot primi studentii care lucreaza part-time. Elvetia, Franta, SUA, Germania sau Arabia Saudita sunt destinatii în care tinerii pot beneficia de burse pe baza performantelor academice sau de stagii de practica platita.

Spre exemplu, The University of Manchester si University of Portsmouth – ambele prezente la RIUF - acorda burse romaanilor care provin din familii cu venituri mai mici de 25.000 EUR pe an. Acestea valoreaza între 2.000 si 3.000 £ si reprezinta un discount semnificativ din taxa de scolarizare. Un alt criteriu pentru acordarea burselor este si cetatenia. Astfel, romanii care aleg sa studieze la University of Essex primesc 1.000 £. Si o medie foarte buna la bacaulareat poate sa le aduca tinerilor romani o bursa  la University of Salford din Marea Britanie: elevii care obtin peste 9,50 primesc automat 2.000  £.

                În cazul în care aveati impresia ca destinatiile exotice, precum Arabia Saudita, sunt foarte costisitoare, King Abdullah University of Science and Technology vine la targul de universitati pentru a va contrazice. Romanii care aleg sa urmeze un program de master în domenii ca biologie, fizica, IT  primesc sustinere neconditionata prin intermediul KAUST Fellowship. Acest program include acoperirea integrala a costurilor studiilor, o alocatie lunara semnificativa, asigurare privata medicala si dentara, cazare si suport pentru transport.

Nici Elvetia nu este de neglijat. Cu foarte multe programe specializate pe management hotelier si turism, universitatile din Elvetia ofera oportunitati de practica platita în cadrul carora studentii pot caastiga pana la 10.800 EUR pe an.

Informatii detaliate despre bursele acordate studentilor internationali, dar si despre procedura de aplicare vor gasi elevii si studentii la RIUF, cel mai mare targ de universitati din Romaania. Vizitatorii pot beneficia de consiliere educationala gratuita si pot participa la workshopurile si seminariile sustinute de reprezentantii institutiilor educationale internationale si de romani absolventi ai universitatilor de top.

Accesul la eveniment si la seminariile si workshopurile din cadrul acestuia se face pe baza înscrierii pe site - www.riuf.ro.

Persoana de contact: Anca Gîlca

Functia: PR & Marketing Manager

E- mail: anca.gilca@educativa.ro

Telefon: 0758.815.034