Cazare la camin, gazda sau apartament?

Oana Simionescu • Campus

Cazare la camin, gazda sau apartament?

Dupa alegerea facultatii, una dintre urmatoarele decizii care trebuiesc luate, daca nu veti urma cursurile in orasul natal, este cea a locului in care veti sta. In acest moment, majoritatea studentilor aleg intre a locui in camin, in gazda sau intr-un apartament inchiriat.

De cele mai multe ori, alegerea aceasta se face din punct de vedere financiar. In timp ce caminul este cea mai ieftina optiune, cea mai scumpa pare a fi cea de a avea propriul apartament. Totusi, exista diferente si in ceea ce priveste conditiile, care nu trebuiesc a fi neglijate.

Ca de exemplu, locuind in camin, nu veti avea intimitatea necesara si veti depinde in ceea ce priveste somnul sau alte aspecte, de cheremul colegilor de camera sau de palier. Desi, in ultimii ani, paza din camine este mult mai stricta si conditiile au fost imbunatatite, inca mai apar suficiente situatii care sa va transforme zilele in cosmar si buna dispozitie in disconfort. La fel se intampla si in cazul gazdei, unde, cu foarte putine exceptii, nu veti avea libertatea pe care o doriti. Rareori se intampla ca, in aceste doua cazuri, sa puteti locui impreuna cu prietenul sau prietena, libertate pe care, intr-o locuinta proprie, ati avea-o pe deplin. Despre dormitul peste noapte, nici nu mai are rost sa discutam!

In cazul in care va veti permite sa inchiriati un apartament, veti pierde multe dintre momentele specifice studentiei. Veti avea  mai putine cunostinte dintre colegi, care, in timp, se pot transforma in cunostinte profesionale, si veti lipsi de la multe distractii, pe care numai viata de camin le poate aduce.

Solutia de compromis ar fi sa inchiriati un apartament, impreuna cu mai multi colegi. Astfel, avand propria camera, veti avea intimitatea necesara, nu va trebui sa veniti acasa pana intr-o anumita ora, asa cum se intampla in cazul gazdei, pentru a nu deranja, si veti avea si suficiente momente de distractie, la fel cum se intampla in cazul caminului. Uneori, daca veti cauta atent, veti putea inchiria o locuinta la un pret care, desi la o prima vedere pare mare, dupa impartirea lui la mai multe persoane, va fi mai ieftin chiar si decat caminul!