Cautarea unui job in cateva etape

Andrei Ceauru • Carieră

Cautarea unui job in cateva etape

Cautarea unui job este o etapa complexa, dificila, frustranta si lunga uneori. Pentru a avea toate sansele de partea ta si pentru a-ti optimiza timpul, este necesara intocmirea unei liste de prioritati. Noi iti spunem cum iti poti gasi rapid un job daca urmezi aceste etape simple.

Transforma relatiile in oportunitati

Orice contact stabilit trebuie sa fie prioritar. Este mult mai bine sa soliciti ajutorul din partea unei persoane care te cunoaste deja decat unui strain.

Creaza un plan de cautare

Chiar daca esti in cautarea unui job asta nu inseamna ca trebuie sa aplici la toate pe care le gasesti. Incearca sa nu mai devii atat de obsedat de gasirea unui loc de munca. Trebuie sa profiti de timp pentru a gandi si a crea un plan specific pentru a obtine un loc de munca. Trebuie sa-ti programezi saptamana, zilele si orele si sa fii constient de ceea ce trebuie sa faci inainte de a te aseza in fata calculatorului in cautarea unui loc de munca.

Inainte de fiecare interviu, studiaza

Chiar daca in ultimele luni ai participat la zeci de interviuri asta nu inseamna ca pentru urmatorul nu trebuie sa te pregatesti. Chiar din contra. Trebuie sa studiezi cu atentie compania la care vrei sa aplici. Daca cunosti alte persoane care lucreaza in compania respectiva si mai bine. Cere-le informatii in legatura cu aceasta. Aceste informatii te vor ajuta sa fii mai calm in momentul interviului.

Nu trebuie sa renunti la rutina zilnica

Rutina zilnica este benefica, te poate ajuta sa ramai motivat. Asa ca, nu renunta la lucrurile si activitatile care iti fac placere. Profita de timpul liber pentru a sta cu familia, prietenii, dedica-te hobby-urilor care iti fac placere. Sportul este o alta practica care te-ar putea mentine motivat.

Lasa frustrarile deoparte

Nu trebuie sa te simti frustrat de faptul ca au trecut 2 luni si tu inca te afli in cautarea unui loc de munca. Fii constient de ceea ce ai nevoie si de ceea ce iti doresti.

Fii pregatit cu intrebari si raspunsuri

Inainte de a participa la un interviu trebuie sa te gandesti la intrebarile pe care i le vei pune angajatorului. Daca nu pui intrebari in cadrul unui interviu vei parea dezinteresat. Nu-ti fie teama sa pui intrebari. Este esential sa-ti pregatesti si eventualele raspunsuri la intrebarile pe care ti le va adresa angajatorul. Un raspuns bine conceput va demonstra ca esti pregatit.

Trebuie sa cauti pana gasesti

Nu trebuie sa renunti la cautarea unui job deoarece acesta nu are cum sa vina singur la tine. Trebuie sa fii activ. Pasivitatea nu te ajuta deloc. Creeaza-ti singur sansele si oportunitatile. Daca cauti activ si totusi au trecut cateva luni si tot nu ai gasit atunci trebuie schimbate fie metoda de cautare, fie tipul de job la care aplici. Nu uita ca un sut in fund reprezinta un pas inainte. Nu da vina pe altii ca ai fost respins la un anumit job. Incearca sa fii mai bun data viitoare. Invata din greseli si incearca sa nu le mai repeti.