Ce trebuie sa stii daca vrei sa ai o cariera de auditor energetic

Andrei Ceauru • Carieră

Ce trebuie sa stii daca vrei sa ai o cariera de auditor energetic

Industria energetica reprezinta un segment aflat intr-o continua dezvoltare, aducand de la sine o multime de oportunitati de cariera pentru tinerii absolventi ai unei specializari in constructii, arhitectura si amenjari.

Activitatea de audit energetic este un domeniu recent aparut in Romania, privind nivelul de performanta energetica a imobilelor si se efectueaza de catre o persoana fizica atestata profesional de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, intitulata auditor energetic. Acesta este avizat sa efectueaze servicii de certificare energetica, cat si audit energetic.

Certificatul de performanta energetica este un document tehnic obligatoriu, cu caracter informativ, ce indica performanta energetica a unei cladiri si incadrarea acesteia intr-una din clasele de performanta enegetica. Prin continutul sau, certificatul ofera potentialului cumparator informatii privind consumul de energie in conditii standard.

Cu ce se ocupa un auditor energetic

Auditorul inspecteaza si evalueaza eficienta raspandirii energiei intr-un imobil, in conformitate cu anumite norme. Acesta masoara consumul de energie, verifica sistemul de ventilatie si eficienta incalzirii, pentru a incadra imobilul intr-una din clasele de performanta. In functie de performanta energetica stabilita, imobilele se clasifica in 7 clase pe o scala energetica, pornind de la clasa A cu cel mai scazut nivel de consum si pana la clasa G, reprezentand cel mai ridicat cosnum de energie. In functie de gradul de atestare, poate elabora certificat energetic pentru toate tipurile de cladiri, audit energetic si termografie in constructii.

Cine poate fi auditor energetic

Solicitantii trebuie sa detina o diploma de inginer/architect sau de absolvent in profilurile mentionate anterior. In afara diplomei de abslovire, sunt necesare studii in domeniul eficientei energetice a cladirilor, prin una sau mai multe discipline de invatamant: constructii, termodinamica, termotehnica, higrotermica constructiilor, energetica cladirilor, transfer de caldura si masa, materiale de constructii, masini termice, instalatii termice, instalatii frigorifice, instalatii de ventilare/climatizare, aparate electrice, instalatii electrice si automatizari pentru cladiri.

Pentru a urma o cariera de auditor enegetic este necesara sustinerea si promovarea unui examen de atestare, dupa urmarea unui curs de specialitate in domeniul performantei energetice a cladirilor si a instalatilor acestora. Candidatul trebuie sa fie declarat ADMIS de catre comisia de examere pentru a primi dreptul de practica.