Cum arata piata muncii in 2022 pentru tinerii studenti si absolventi?

Adrian Cinjau • Carieră

Cum arata piata muncii in 2022 pentru tinerii studenti si absolventi?

Daca in anii precedenti tinerii intampinau dificultati in procesul de angajare, in anul 2022 companiile isi doresc sa aduca in echipele lor un aer fresh. De aceea, aproximativ 77% dintre angajatori isi pun in plan sa recruteze asbolventi si candidati care au o experienta de lucru mai mica de 3 ani. In plus, peste 90% dintre companii vor sa aduca interni in echipele lor.

Este evident ca viata unui tanar poate fi costisitoare cu atatea petreceri si vacante cu prietenii, asa ca un job poate oferi calea perfecta catre distractia din weekend. De altfel, companiile sunt nerabdatoare sa isi mareasca echipa cu tineri curiosi si doritori sa isi inceapa startul in cariera.

Pentru a te asigura ca esti la zi cu toate informatiile legate de recrutarea tinerilor, descarca Raportul Hipo – Piata fortei de munca 2022


Ce specializari prefera angajatorii?

Daca esti student sau ai absolvit o facultate cu profil economic sau tehnic, trebuie sa stii ca angajatorii ofera cele mai multe locuri de munca in aceste domenii. Astfel, 48% dintre aceste pozitii disponibile sunt in Informatica, 36% in Inginerie, 22% in Contabilitate, 20% in Cibernetica, iar in Finante-Banci 19%.

Pentru a vedea restul specializarilor, verifica Raportul Hipo.

Mai mult, tinerii care vor sa isi desfasoare inceputul in cariera din propria locuinta, au mai multe sanse de a lucra remote daca aplica pentru domeniile IT Software, Customer support, Resurse Umane, Marketing, IT Hardware, dar si alte astfel de domenii economice si tehnice.


Care sunt criteriile de selectare si recrutare a juniorilor?

Principalul aspect pe care angajatorii il au in vedere atunci cand vor sa angajeze un tanar incepator este cunoasterea limbii engleze, criteriu relevant pentru 54% dintre companiile participante la chestionar.

Experienta de lucru anterioara, chiar si un internship sau stagiu de practica, precum si specializarea de la facultatea sau masteratul urmat, reprezinta alte criterii la care recruiterii sunt atenti in procesul de angajare al tinerilor.

Pentru ca sansele unui candidat de a fi chemat la un interviu sa creasca, tinerii au nevoie de putina experienta, chiar si voluntariat. Mai mult, cel mai important soft skill pe care un angajat trebuie sa il aiba, din perspectiva companiilor respondente (60% dintre acestea) este flexibilitatea.

 Angajatorii isi doresc pe cineva care are potential de a adauga valoare companiei, de aceea pentru a impresiona este important sa adaugi la CV-ul tau orice forma de experienta pe care o ai, precum si abilitatile tale cele mai bune.


Cum se desfasoara integrarea noilor angajati?

Procesul de inductie este solicitant pentru noii angajatii, fie ca vorbim despre cei care au experienta sau care au parte de primul job. Proaspetii angajati au nevoie de un mediu ajutator pentru a se integra cu usurinta printre colegi, dar si de a intelege sarcinile pe care le au. 

Pentru a se realiza acest lucru intr-un mod care sa ajute noul angajat, procesul de inductie se va organiza in mod hibrid (aproximativ 55%), conform companiilor respondente. In timp ce restul companiilor sustin ca procesul de inductie se va desfasura online (24%) si exclusiv de la birou (21%).

Pot fi vazute restul informatiilor legate de piata fortei de munca in format PDF, descarcand Raportul Hipo – Piata fortei de munca 2022.