Cum poti impaca jobul cu studiile?

Andrei Ceauru • Carieră

Cum poti impaca jobul cu studiile?

Foarte multi studenti simt nevoia sau se vad nevoiti sa lucreze in timpul studiilor de la facultate. Uneori insa se demonstreaza a fi dificil sa impaci cursurile cu orarul de la locul de munca. Ai nevoie de organizare si de foarte multa motivatie.

Lucreaza mai ales vara si mai putin dupa

In mod ideal cel mai bine ar fi sa castigi bani in timpul verii si dupa ce incepe facultatea sa o lasi mai usor sau sa renunti. Evident nu este usor sa ramai motivat si sa lucrezi in timpul vacantei dar acest lucru se va demonstra a fi foarte util mai ales atunci cand vei avea nevoie de bani, iti vei putea cumpara tot ce vrei si atunci cand va trebui sa inveti pentru examene.

Daca lucrezi si in timpul facultatii, nu numai in vacanta de vara cel mai bine ar fi, daca este posibil sa nu depasesti 15 ore pe saptamana.

Alege cu grija jobul din perioada studentiei

Cel mai bine ar fi si mai interesant in acelasi timp sa iti gasesti un loc de munca care sa fie in legatura cu studiile tale. Vei invata niste lucruri foarte utile si vei dobandi experienta in sectorul in care vei vrea sa evoluezi mai tarziu, un detaliu deloc de neglijat pentru C.V. Este si ocazia ideala de a incepe sa legi unele relatii. Vei reusi si sa iti testezi anumite aptitudini si limite. Din pacate insa, in majoritatea cazurilor, peste 80% din primele locuri de munca din perioada studentiei nu au nicio legatura cu domeniul ales pe viitor.

Daca nu reusesti acest lucru insa, ai la indemana joburile clasice! Poti apela la baby sitter care are un orar flexibil si care iti permite sa inveti atunci cand copilul doarme. Nu este insa asa bine platit, asta este adevarat. Telemarketingul este ideal pentru cei care sunt rezistenti in conditii de stres.

Receptioner, ospatar, casier, curier sau agent de securitate reprezinta si ele alte optiuni. Ai la indemana si locurile de munca din domeniul gradinaritului, al menajului, cursurile particulare, etc.

Organizeaza-te cat mai bine

Cheia succesului consta intr-o cat mai buna organizare a timpului. Trebuie sa folosesti fiecare timp liber pentru a invata, trebuie sa te concentrezi dar si sa te relaxezi. Iar atunci cand simti ca un job nu ti se potriveste sau atunci cand aceste ameninta reusita ta la facultate, nu mai sta pe ganduri si renunta.

Nu uita ca studiile trebuie sa fie prioritatea ta numarul 1. Jobul trebuie sa iti amelioreze conditiile de viata sau sa te ajute sa iti plaetsti facultatea. Incearca sa faci un plan detaliat al orelor in care vei fi liber si vei putea sa mergi la facultate. Nu uita ca din semestru in semestru orarul tau se va schimba.

Semneaza un contract

Iata care este regula numarul 1. Munca la negru nu este o optiune fericita. Nu vei avea nicio sansa daca patronul sau seful va refuza sa te plateasca. Nu vei avea nici ajutor daca te vei accidenta.