Cum sa iti invingi timiditatea

Andrei Ceauru • Carieră

Cum sa iti invingi timiditatea

Iti este teama sa iei cuvantul in public atunci cand trebuie? O prezentare orala sau sustinerea licentei te inspaimanta? Timiditatea ta este un veritabil handicap in viata de zi cu zi? Descopera cateva sfaturi care te vor ajuta sa treci peste.

Atunci cand trebuie sa iei cuvantul, la un examen oral sau atunci cand te angajezi intr-o conversatie rosesti, ritmul inimii se accelereaza si ceva te impiedica sa vorbesti, picioarele iti tremura... pe scurt, timiditatea te paralizeaza in viata de zi cu zi si te impiedica sa dai ce ai mai bun la examene sau chiar la interviuri de angajare.

Din fericie, acest handicap se poate remedia si a fi timid nu este o fatalitate! Persoanele timide au cel mai adesea o parere negativa cu privire la ei si nu au incredere in propriile forte pentru a reusi. De asemenea, au mereu impresia ca ceillati sunt mai buni decat ele.

Este deci foarte important sa nu lasi acest sentiment sa se instaleze in mod durabil si sa iti iei timiditatea in maini.

9 sfaturi care te vor invata sa iti invingi timiditatea

  1. Sa nu iti fie rusine din cauza faptului ca esti timid. Accepta-te asa cum esti si asuma-ti acest lucru. Cu cat te vei gandi mai putin la acest lucru, cu atat vei avea mai multe sanse ca acest sentiment sa dispara.
  2. Sa nu iti fie teama ca cei din jur te vor judeca. Invata sa accepti criticile atunci cand acestea sunt fondate sau sunt constructive pentru a progresa si lasa deoparte remarcile care te ranesc.
  3. Vorbeste cu cei din jur, cu cei apropiati despre timiditatea ta. Explica-le celorlalti ceea ce simti si astfel vei reusi sa identifici ceea ce te intimideaza, ce fel de sitatii sau ce fel de persoane...
  4. Prcaticarea unei activitati sportive te poate ajuta sa scapi de timiditate si sa te integrezi cat mai bine intr-un grup.
  5. Te poti incrie intr-o asociatie sau la cursuri de actorie sau de teatru pentru a putea invata cum sa vorbesti in fata celorlalti fara jena si fara teama.
  6. Invata cum sa te afirmi. Indrazneste sa spui Nu, fii sociabil cu cei din jur, creeaza conatacte si relati in loc sa le eviti constant.
  7. Accepta fara a mai sta prea mult pe ganduri prezentarile orale de sustinut in fata colegilor tai. Lanseaza-te si indrazneste. Pofta vine mancand, dupa cum bine zice proverbul. Cu cat te vei exprima mai mult in oral, cu atat vei avea mai multa incredere in tine.
  8. Invata sa respiri cu calm. Inainte de un examen sau de un interviu invata sa respiri profund pe nas si apoi inspira profund pentru a evacua atat stresul cat si teama de a rata.

Gandeste pozitiv mereu. Nu te imagina mereu in situatii care sunt sortite esecului gandeste-te cum va fi cand vei resui in ceea ce iti propui. Linisteste-te, spune-ti ca esti mai bun decat ceilalti ca esti capabil sa reusesti in orice domeniu.