Jobul potrivit pentru un student

1001 Content • Carieră

Jobul potrivit pentru un student

Orice student isi doreste un job part-time in facultate fiindca viata de student (si distractiile aferente) cer resurse financiare. Dar ce te faci cand vrei sa mergi si la cursuri, vrei sa te distrezi si vrei sa faci si bani?

Iti dam aici 5 sfaturi utile si pentru a obtine banii de buzunar de care ai nevoie dar si pentru a face ceva care sa te ajute mai tarziu in cariera.

  1. Impartit pliante/ fluturasi, promoter .  O metoda simpla si rapida de a face rost de cateva zeci de RON. Oricine poate s-o faca, realmente oricine. Se plateste prost si nu te ajuta cu nimic cand vei merge la interviu pentru primul job “pe bune”. Deci n-o recomandam decat in situatii de urgenta, cand nu ai nimic de pierdut. Inscrie-te la firmele ce recruteaza baieti si fete pentru impartit pliante si asteapta ofertele.
  2. Servicii (meditatii, scriere lucrari, web design, grafica, etc.). Daca stii o limba straina si poti sa meditezi elevi, daca ai cunostine foarte bune de web design  sau programare, orice stii sa faci folositor pentru altii – pregateste-te sa “inunzi” internetul cu oferta ta. Se vor gasi doritori sa plateasca, mai ales daca oferi servicii de calitate. Nu vei scoate venituri substantiale si nici regulate, dar macar vei vedea un plus in portofel.
  3. Munca la call center/ vanzator/ chelner/ livrator diverse.  Acestea sunt job-uri relativ stabile, dar au in general program fix si sunt platite destul de prost. Ele reprezinta inceputul “de jos” si nu trebuie sa-ti fie rusine sa castigi un ban cinstit.
  4. Reprezentanti vanzari/ agenti marketing, etc. In general firmele angajeaza student pe aceste joburi deoarece veniturile pe care le obtii depind foarte mult de rezultate. Daca nu ti-e teama sa vorbesti cu oamenii, sa bati orasul, sa incerci sa vinzi tot felul de lucru, sa te zbati pentru fiecare leu produs, iti va folosi foarte mult pe viitor, mai ales daca doresti un job in domeniul afacerilor. Vei invata sa lucrezi cu oamenii, sa-ti planifici timpul si activitatile, sa muncesti in echipa, sa lucrezi pe target-uri si obiective. E nevoie insa de multa munca, vointa, maturitate si… un costum, in cele mai multe cazuri. Insa ar putea sa fie o deschidere excelenta pentru o cariera in business.
  5. Internship. Uita-te constant pe site-urile marilor companii. Trimite-le CV-uri chiar celor care nu au un program de internship public. Unele companii mari platesc internship-ul, in cadrul caruia mai ai si avantajul ca inveti procedurile si modul de lucru specifice corporatiilor. Poate nu ies bani din prima, dar ai sanse sa te faci remarcat pentru a obtine primul tau job. Clar, o idee pentru cei care nu au nevoie de bani urgent, dar urmaresc succesul pe termen lung.

Sunt multe joburi si domenii specifice studentilor. In general, ca student, vei primi bani putini pentru ca nu ai experienta. Trebuie sa incepi de undeva, asa ca orienteaza-te pe joburi care te invata ceva relevant pentru cariera ta viitoare. Strange din dinti, fa un efort, si mai tarziu iti vei multumi tie. Toti am trecut prin asta J.