Cum sa iei notite in mod eficient

Andrei Ceauru • Facultate

Cum sa iei notite in mod eficient Atunci cand esti student, stapanirea “artei” de a lua notite este esentiala pentru a putea urma un curs. Aceste iti vor fi de foarte mare folos in momentul in care va trebui sa iti redactezi un referat sau un proiect pentru faculate. Iata cateva sfaturi pentru a ajunge sa iei notite eficient.

Adopta o buna prezentare. Intai si intai, pentru a lua notite in mod cat mai eficient, trebuie sa te obisnuiesti sa lucrezi pe niste foi de un format mare pe care sa le numerotezi. Trebuie sa te gandesti apoi sa aerezi textul, sa apara un plan al cursului in mod clar cu titluri si sub planuri. Trebuie sa pui si lucrurile importante in evidenta, adoptand propriul tau cod. Un text lizibil si usor de citit este si mai usor de retinut.

Ai grija la felul in care scrii. Niste notite eficiente inseamna si sa castigi mai mult timp in mod considerabil. Cu conditia sa scrii destul de citet pentru ca acestea sa fie cititite cu usurinta. In caz contrar, timpul castiga cu unele abrevieri va fi pierdut cu incercarea de a le descifra.

Adopta mereu acelasi cod de abrevieri. Chiar daca unele coduri pentru abreviere sunt destul de frecvent utilizate, iti poti crea un cod al tau, in legatura cu ceea ce ai scris inca de la inceput. Codurile sunt o modalitate de a-ti personaliza notitele. Codul trebuie sa fie cat mai simplu si sa fie mereu acelasi.

Trebuie sa reperezi cuvintele si informatiile indispensabile. Sa iei notite nu inseamna sa notezi totul. Trebuie sa incerci sa degazezi ideile cele mai importante si sa nu eziti in incercarea de a simplifica unele fraze. Cu o singura conditie – sa nu le denaturezi sensul.

Pune in evidenta informatiile cele mai importante. Pentru asta trebuie sa le subliniezi, sa le decalezi in punerea in pagina, poti de ce nu sa incadrezi definitiile sau sa te folosesti de anumite coduri de culoare.

Dupa curs reciteste repede notitele. Chiar daca ai reusit sa te perfectonezi in tehnica ta de a lua notite nu astepta sa treaca o saptamana pana sa recitesti cursurile. Citindu-le in aceeasi zi sau in aceeasi seara te vei asigura ca sunt comprehensibile si le vei chiar memoriza fara sa iti dai seama.

Cateva exemple de abrevieri uzuale: str. (strada), sec. (secol), p., pag. (pagina), etc. (et caetera - si altele), a.c. (anul curent), etc.

Alte sfaturi. Notitele trebuie sa fie tinute toate intr-un singur loc. Claseaza-le in functie de ordinea cronologica si aranjeaza-le intr-un dosar si in folii. Incadreaza in notite tilurile de carti sau de articole care au fost sugerate de profesori pentru a fi studiate. Le vei gasi astfel mult mai usor. Fii mereu foarte atent si ramai concentrat.

Daca profesorii se opresc pentru a spune o anecdota sau pentru o poveste fii atent si determina daca aceasta ar trebui notata sau nu. Uneori te ajuta sa retii mai usor informatiile. Poate ca va fi si mentionata le examen.

Daca totusi nu ai reusit sa iti iei notitele la timp, iti recomandam sa intri cauti cursurile pentru facultate pe internet. Pe langa acestea, vei gasi si seminarii si laboratoare.