DanceMasters in ultima luna de pregatiri

Andrei Ceauru • Noutăți

DanceMasters in ultima luna de pregatiri

Ce inseamna pregatirea unui eveniment competitional de talia DanceMasters? Organizatorii se concentreaza asupra detaliilor incepand din iulie-august ale unui an pentru ca publicul sa aiba de 11 ani, in fiecare martie a anului urmator, un regal de competitii de dans la sectiunile standard ( vals lent, tango, vals vienez, slow fox, quick step) si latino (samba, cha cha, rumba, paso doble, jive). Pe categorii de varsta, pe clase, in trei zile intregi de concursuri, in fata a 50 de arbitri din 15 de tari,

DanceMasters atrage 2000 de dansatori din 20 de tari, uneori dansandu-se chiar si pe 2 ringuri in paralel. DanceMasters este cea mai importanta competitie internationala de dans sportiv din tara si dintre cele mai bine pozitionate international, reunind 6 concursuri cu licenta WDSF (Federatia Mondiala de Dans Sportiv), un eveniment sportiv cu 420 de premii.

Care sunt ultimele pregatiri? Incepand de joi, 27 martie, se monteaza parchetul, se pregateste Sala, sunt intampinati dansatorii si arbitrii ce sosesc aproape cu fiecare cursa la Otopeni si Baneasa; arbitrii isi primesc mapele cu programul de arbitraj care inseamna pana la 12 ore in Sala. Sportivii, sub ochii antrenorilor repeta parti din combinatii iar si iar, isi potrivesc splendidele costume, rochii fosnitoare, fracuri, isi aranjeaza coafurile, incep sa straluceasca…

Sambata 29 si duminica 30 martie se danseaza incepand cu orele 9 si pana la miezul noptii. Galele, in care se lupta cei mai buni din lume, in semifinale si finale, incep la 19.30. In pauzele dintre categorii organizatorii au invitat pentru a incanta si rasplati publicul in show pe Aniello Langella – Khrystyna Moshenska (Italia), Campioni Mondiali si Europeni en-titre la Sectiunea Latino (categoria Adulti: 19-35 ani).

Vineri sunt concursuri dedicate incepatorilor - precompetitionalele si competitii nationale, sunt multi copii si parinti si bunici atrasi de explozia de bucurie si lacrimile de indarjire sportiva ale micilor dansatori, papusi perfecte. 

Inceput ca o competitie sportiva care aducea in Sala Polivalenta doar lumea specializata a sustinatorilor si pasionatilor, cum aduc multe competitii de dans sportiv, DanceMasters a devenit in ultimii ani un fenomen international ce se bucura de prezenta si emotiile a zeci de mii de spectatori, atat in Sala cat si la TV.  Eleganta dansurilor standard, scanteile ce sar la latino, vibratia din muschi ce rafineaza fiecare miscare pana la a reproduce muzica in perfectiune, anima in Sala un public minunat de care dansatorii sunt indragostiti. Dansatori veniti din cele patru colturi ale lumii ne-au laudat caldura publicului bucurestean, devenit in ultimii ani foarte bun cunoscator al fenomenului dansului sportiv.

Ca element inedit, organizatorii s-au gandit sa ofere iubitorilor de dans fara carnet de dansator ocazia sa danseze intr-o competitie de un dans: vals vienez. Momentul va fi dedicat lui Titus Munteanu, o personalitate a televiziunii si un adevarat sustinator al dansului sportiv din tara noastra (al carui Vicepresedinte de Onoare a fost).

Varful ierarhiei mondiale de dans sportiv vine la Bucuresti pentru DanceMasters. La editia a 10-a, anul trecut, in competitia cea mai bine cotata de standard, WDSF World Open au dansat 14 din primele 50 de perechi din clasamentul mondial, si, extrem de rar, perechile clasate pe locurile 1,2 si 3 in clasamentul mondial, perechi care nu se prea intalnesc toate trei in aceeasi competitie, cu exceptia Campionatelor Mondiale si Euoropene…La Latino s-au intrecut 15 perechi din primele 50 de perechi mondiale, aducand stralucire in fata tribunelor ridicate in picioare. Atmosfera pe care a creat-o publicul in Semifinale si Finale a ridicat energia si incantarea dansatorilor de elita la un nivel la care doar cateva competitii de dans sportiv din lume o pot face. 

Este emotionant cum dansatorii romani, pana si cei mai mici, de 6-9 ani, simt atractia ringului DanceMasters, considerand un titlu sau chiar numai participarea la DanceMasters ca emblematice pentru devenirea lor in dans.  Dansatorii romani sunt pregatiti pentru ca vin dupa perioada de antrenamente intense ce precede anual Campionatul National (organizat, traditional, in primul weekend din martie). Ne bucuram sa vedem cum tot mai multe perechi romanesti urca in clasamentul international.

In lume, dansul sportiv s-a asezat dupa anii celui de-al Doilea Razboi Mondial. La noi a inceput timid, si oarecum clandestin, la sfarsitul anilor ‘80, iar Federatia Nationala s-a creeat in 1991. 

Informatii detaliate pe site-ul evenimentului: www.dancemasters.ro

Biletele se gasesc in magazinele partenere si la Eventim. Sunt valabile intreaga zi , cu multiple intrari, iar copiii beneficiaza de reducere. Pentru cei ce vor sa vada in cel mai mic detaliu sunt in vanzare si locuri la mesele din jurul ringului, care beneficiaza de statut VIP.

-------------------------------

De dupa al doilea razboi mondial, in Rusia, in Anglia, in Germania, in Franta, asemenea concursuri, uneori cu un public putin numeros, elitist, se desfasoara in Sali somptuoase ca: Sala Congreselor din Palatul Kremlin, Wintergarden in Blackpool, Liederhalle - Stuttgart, Bercy in Paris, Rosengarden - Mannheim s.a. Dansatorii sunt patrunsi, desigur, de suprema eleganta si maretia spatiilor in care se desfasoara, dar sufletele li se umplu cu adevarat cand au un public numeros, electrizant. Cand sunt sustinuti dansatorii preiau din energia Salii si performanta lor rasplateste audienta, care se reincarca si ii copleseste din nou cu forta aplauzelor si exclamatiilor de incantare. Asa vam explicat de ce vin atatia dansatori buni la Bucuresti: publicul ii ademeneste, un public de care au parte in putine competitii. In plus, punctajul obtinut la DanceMasters beneficiaza de coeficienti cautati de dansatori. 

Dupa Fred Astaire in 2012 si swing-ul Andrews Sisters in 2013, la Gale, anul acesta va puteti pregati pentru un tango la momentul dansului publicului, Carlos Gardel fiind figura din istorie care va insoti aceasta a 11-a editie.

Luati-va pantofii de dans, ringul DanceMasters creeaza o fereastra de oportunitate ca oricare dintre noi, absorbind din armonia miscarilor campionilor, sa inchidem ochii si sa dansam plutind ca si cand numai muzica mai este…

------------------------------------