O alternativa provesionala la indemana

Andrei Ceauru • Oportunități

O alternativa provesionala la indemana

Intr-o societate extrem de aglomerata si extrem de competitiva, simpla promovare a unei facultati nu este suficienta pentru a-ti asigura un viitor stralucit. Cand ne gandim la un viitor stralucit, majoritatea dintre noi ne gandim la un viitor fara griji financiare. Asadar, trebuie sa gasim solutii care sa ne poata oferi alternative in acest sens. 

Una dintre cele mai simple astfel de solutii este obtinerea unor atestate profesionale care sa garanteze pregatirea pentru o anumita meserie. Printre cele mai accesibile astfel de atestate se numara atestatele de transportatori. Privind in ansamblu, meseria de transportator, fie ca este vorba despre conducator auto pentru marfa sau pentru persoane, este una cat se poate de frumoasa, care iti permite sa vezi intreaga lume sau intreaga tara. Este adevarat, vine cu minusurile ei, insa este o alternativa facila oricarui student care iese de pe bancile facultatii si incearca sa isi gaseasca un drum cat mai usor.

Este cat se poate de adevarat ca obtinerea unui atestat transport marfa sau a unui atestat transport persoane nu este la fel de usoara ca obtinerea unui permis de conducere, insa daca acorzi atentie fiecarui detaliu, poti sa te bucuri de el si iti poti asigura o sursa in plus de venit.

Ce trebuie sa faci pentru a obtine un atestat transport marfa?

In principiu, trebuie sa treci printr-un examen organizat de ARR ( autoritatea Rutiera Romana), care sa ateste faptul ca esti pregatit pentru o astfel de meserie. Sustinerea examenului se face doar dupa ce se pregateste un dosar intreg de acte care sa iti asigure faptul ca te incadrezi in criteriile de selectie destinate fiecarui atestat in parte. Pentru a obtine atestatul pentru transport marfa, trebuie sa prezinti un dosar cu urmatoarele acte: copie dupa permisul de conducere, atat fata cat si verso, copie dupa actul de identitate, o cerere pe care o completezi in momentul inscrierii, o fotografie tip buletin, format 25x32 mm si o dovada a faptului ca ai platit taxele necesare . Dovada se depune tot intr-o copie.

Aceasta este partea cea mai simpla insa. Partea cu adevarat complcata este obtinerea informatiilor necesare pentru promovarea examenului. Examenul consta intr-o proba teoretica si una practica, organizate de ARR in fiecare luna. Spre deosebire de proba teoretica pentru obtinerea permisului de conducere, cea pentru obtinerea atestatului este impartita in 3 parti si dureaza nu mai putin de 4 ore. Prima parte contine 40 de intrebari grila, fiecare cu cate 4 variante de raspuns, cea de-a doua parte contine 30 de intrebari care necesita un raspuns direct iar cea de-a 3-a parte contine 6 studii de caz. Pentru a promova examenul trebuie sa raspunzi corect la 49 dintre cele 70 de intrebari si sa rezolve 14 subpuncte din cele 20 ale studiului de caz.

Proba practica se poate sustine doar in urma promovarii probei teoretice iar un sofer care isi doreste un astfel de atestat trebuie sa le promoveze pe ambele. 

Desi este un examen destul de dificil, daca urmezi urmatorii pasi nu ar trebui sa ai probleme in ceea ce priveste promovarea lui:

  • Citeste cu mare atentie informatiile oferite de scoala pe care ai ales sa o urmezi;
  • Fa cat mai multe chestionare drpciv destinate examenului de atestare profesionala;
  • Mergi odihnit la examen;
  • Fii cat se poate de atent in momentul in care raspunzi la intrebari. De regula, lipsa atentiei este principalul motiv pentru care soferii nu promoveaza examenul de obtinere a atestatului profesional. 

Asadar, daca iti doresti sa devii transportator de marfa trebuie sa acorzi atentie fiecarui detaliu. Odata obtinut atestatul insa, te poti lauda cu o meserie in plus.