Cum sa iti exersezi memoria?

Anca Patcas • Studenție

Cum sa iti exersezi memoria?

Toate trucurile pentru a obtine o memorie de elefant pentrue examene.

Memoria se exerseaza! Si aceasta reprezinta un atu extrem de important atunci cand recapitulezi sau te pregatesti pentru un examen. Este la fel de importanta si pentru viata ta profesionala viitoare. Iata cateva metode care te vor ajuta sa iti mentii memoria vie.

Esti o memorie vizuala sau auditiva? Trebuie sa scrii pentru a memora sau este de ajuns daca repeti in gand? Fiecare dintre noi poseda ambele tipuri de memorie dar si fiecare dintre noi este mai bun la una dintre ele... trebuie sa stii care te defineste pentru a stabili mai bine metodele de invatare.

Memoria auditiva. Retii mai bine principiile, teoremele si poeziile si mai putin bine desenele, graficele si schemele. In timpul cursurilor preferi sa asculti mai degraba decat sa iei notite. Trebuie deci sa citesti cu voce tare cursurile si sa traduci cu cuvinte schemele, hartile sau graficele pentru a le retine mai bine.

Memoria vizuala. Iti poti aminti vizual fisele sau foile de curs, te simti mai in largul tau alaturi de desene, grafice, notite... foloseste-te deci de markere colorate, de coduri grafice, de sageti, de abrevieri pentru a marca reperele vizuale.

Tehnica de organizare

Trebuie sa incepi cu structurarea cursurilor si cu selectarea informatiilor importante. Construieste cu alte cuvinte o biblioteca virtuala. Printre randuri si randuri scrise, ce trebuie sa retii? Care sunt punctele esentiale, care sunt cele mai putin importante?

  1. Incepe cu lecturarea rapida a unui curs sau a unui capitol.
  2. Recopiaza apoi doar schema sau rezumatul sau. Fiecare sub capitol trebuie sa aiba un mini rezumat de cateva randuri.
  3. Ierarhizeaza informatia- de la cea mai importanta la cea mai putin importanta.

Nu este deci de ajuns sa citesti, trebuie sa intelegi si sa analizezi informatia.

Traieste cursurile. Pentru a retine mai bine cursurile sau anumite idei, incearca sa traiesti cursurile. Trebuie sa le pui in practica, via anumite exercitii, transpunand anumite idie, criterii, principii sau teoreme in viata curenta. Punerea in practica favorizeaza memoria.

Lucreaza –ti memoria zi de zi. Memoria este ca si un muschi. Cu cat o lucrezi mai mult, cu atat este mai puternica. In fiecare zi, incearca sa memorezi ceva. Un numar de telefon, o adresa, un cod, cuvintele de la un cantec... lucreaza insa toate tipurile de memorii –gustativa, miros, auditiva...

Atunci cand inveti mananca cat mai echilibrat. Pe langa conditiile de baza – atentie, concentrare, motivare creierul tau va functiona mai bine cu un ritm regulat de somn si cu mese care contin calciu, si fosfor – produsele lactate de exemplu. Ai nevoie si de magneziu – paine integrala, legume verzi, ciocolata si de Vitaminele B – germeni de grau, drojdie de bere sau iaurturi. Evita in schimb alcoolul si tigarile.

Golurile de memorie. Toata lumea se confrunta cu unele goluri de memorie. Atunci cand ti se inatampla, respira adanc, incearca sa ramai zen si incearca sa te agati de un cuvant cheie sau de o idee conexa. Nu te focaliza pe problema.

Memorizeaza deci bine aceste sfaturi pentru a te descurca cat mai bine.