Studentia, momentul maturizarii

Roxana Florescu • Studenție

Studentia, momentul maturizarii

Perioada in care liceanului i se asigura tot strictul necesar, incepand de la mancare pana la articole vestimentare sau confort financiar, se apropie de sfarsit. Incepe momentul in care isi face simtita prezenta responsabilitatea, luare deciziilor importante pentru viitor, decizii destul de dificile pentru majoritatea absolventilor de liceu. O data aleasa, decizia proaspatului student se dovedeste, de cele mai multe ori, a fi una plina de emotii, de intrebari si de nesiguranta in ceea ce priveste viata printre straini, cat si teama de inaintare pe cont propriu. Lipsa familiei, cat si a comoditatii oferite in caminul propriu, se numara printre cele mai temute ganduri ale proaspatului student.

Putem deja vorbi de asumarea unor responsabilitati majore pentru un tanar aflat la inceput de drum, printre locuri si persoane straine. Cu toate acestea, schimbarile se dovedesc a fi, in majoritatea cazurilor, de bun augur, pentru noul student. Cu timpul, teama de necunoscut este inlocuita, destul de rapid, cu nevoia de socializare, si, prin urmare, cu legarea unor noi prietenii, atat de necesare in viata unui proaspat student.  De cele mai multe ori, maturitatea vine in pasi repezi si fara a o constientiza:  asigurarea unui trai cat mai decent si grijile pentru ziua de maine, dar si asumarea responsabilitatilor incluse in pachetul vietii de student, toate fac parte din acest proces de constientizare a unei perioade extrem  de importante pentru viitor.

Studentia reprezinta momentul schimbarilor, momentul in care viata este vazuta printr-o alta perspectiva  in ochii studentului. Este perioada in care sunt descoperite si apreciate lucrurile cu adevarat importante. Maturizarea dobandita in timpul anilor de studentie sta in trairea momentului, in cunoasterea si aprecierea persoanelor diferite intalnite, prin prisma felului diferit de a se comporta, cat si a cunostintelor si experientelor de viata traite de fiecare dintre acestea.

Traiul in camin, alaturi de alte persoane, dar si noptile nedormite, in care se invata pentru examene, trairea emotiilor alaturi de restul colegilor de “suferinta” pana la sfarsitul sesiunilor, fac deliciul procesului de maturizare. Treptat, noptile pierdute cu invatatul pentru examene sunt inlocuite cu nopti de petrecere, date in cinstea promovarii sesiunii, nopti care, adesea sunt prelungite  pana in zori. Toate acestea fac parte din momentele unice si minunate ale vietii de student, o perioada frumoasa de maturizare, in care fiecare clipa traita este apreciata la adevarata valoare si in care prejudecatile si egoismul sunt lasate la o parte.